EU:s webbportal

lördag 18 september 2010

Aktuellt i Europa: Är det här den framtid vi vill att våra nära och k...

Aktuellt i Europa: Är det här den framtid vi vill att våra nära och k...: "Det är val till Sveriges Riksdag på söndag den 19 september. Om ett dygn kommer väldigt många människor sitta framför tv-apparaterna och med..."

Är det här den framtid vi vill att våra nära och kära ska uppleva?

Det är val till Sveriges Riksdag på söndag den 19 september. Om ett dygn kommer väldigt många människor sitta framför tv-apparaterna och med spänning följa valvakan, den klassiska kvällen var fjärde år då siffrorna ifrån de olika partidistrikten samlas in och resultaten publiceras i nedre delen av skärmen. Ett fantastiskt ögonblick för många, inte minst för valarbetarna som debatterat i dagar och lagt ner mycket av sin fritid på någonting som ska bära Sverige under kommande 4 år. Imorgon är det annorlunda, imorgon handlar valet om så mycket mer än bara ett i raden Riksdagsval och om vilka partier som ska få möjlighet att bilda regering, för imorgon väntar sig många med mig en förklaring, en ursäkt från Fredrik Reinfeldt och jag menar så klart en ursäkt till författarinnan Emelie som skrev "Sveket" på sin blogg, Klamydiabrevet!

Hur kan Alliansens företrädare sova på nätterna, hur kan alliansens företrädare stå upp i direktsänd tv under valspurten och skylla på försäkringskassans handläggare som den ansvarige när det handlar om att tolka direktiv från regeringsbeslut. Det kan naturligtvis finnas anledningar till att folk ser olika på hur politik ska fördelas och när det handlar om ekonomi som i de allra flesta fall gör när gäller politik så finns det även där en avgörande skillnad mellan blocken. Denna skillnad hade jag aldrig velat kalla humanism, men faktum är att när det blåser som det gör över moderaterna och inte minst över Fredrik Reinfeldt så måste man också stå upp för sina åsikter. Det alliansen gör är istället att skylla ifrån sig, men den här gången måste alliansen kliva fram och ta konsekvenserna av sitt agerande för det är precis det här som är resultatet av den socialpolitik som de har genomfört. Att kalla det för en jobblinje går jättebra så länge man har jobb och inte är till besvär för vara sig försäkringskassan eller någon annan myndighet. Politiken går bra om det handlar om att lyfta Sverige genom en marknadskapitalism, dvs att bedriva en politik där pengarnas värde öker genom omsättning. Att alla människor i arbetsför ålder ska tjäna sitt land genom att jobba är självklart ett sätt att bygga landet på, men det som har hänt är inte detta för nu har man gått över gränsen! En person som är sjuk måste kunna få vara sjuk, en person som har en sådan sjukdom som Emelies mamma ska inte dessutom behöva oroa sig över om hon har mat för dagen, eller ens om hon har tak över huvudet.
Om alliansen vinner valet om några timmar hoppas jag att Fredrik Reinfeldt tar opponionen på allvar och gör någonting vettigt av sin jobblinje! Det vi ser på Emelies blogg är inte ett Sverige som jag vill att någon vare sig partitillhörighet ska behöva uppleva någonsin...
Ni som inte har röstat ännu ta ert ansvar, ta er till vallokalerna och rösta för Sverige behöver en humanistisk socialpolitik!

tisdag 14 september 2010

Jesper Bengtsson kommer till Europakommissionens monter på Bok- och Biblioteksmässan!

Fotograf: Leif Hansen
Europa Direkt Göteborgsregionen kommer att finnas med i Europakommissionens monter på "Mässan". Temat för årets mässa är Afrika och det kommer Europa Direkt Göteborgsregionen att uppmärksamma genom att bjuda in chefredaktör för Omvärlden Jesper Bengtsson. Jesper är journalist, författare, ordförande för reportrar utan gränser, delvis frilansande journalist och chefredaktör för sidas tidskrift Omvärlden. Klockan 13:00, lördagen den 25 september kommer Jesper till Europakommissionens monter för att prata om: "Internationella relationer ur ett EU-perspektiv". Det ska bli mycket intressant att lyssna på Jesper Bengtsson dels med anledning av att ämnet Internationella relationer faktiskt lyfter frågan som finns på kommissionens agenda vilket är just att bekämpa fattigdom. Dels med anledning av att tidskriften Omvärlden har ett uppdrag att kritiskt granska bistånd och på så vis dokumentera ett arbete för hur insatserna fungerar och följs upp. Jesper fick nyligen svidande kritik från Smålandsposten där tidningen antyder att SIDA:s bistånds pengar inte ska blandas ihop med kristna missionerande uppdrag. På Filipinerna driver Evangeliska frikyrkan ett läs- och skrivprojekt som finanseras med pengar ifrån SIDA, enligt Omvärldens reporter har läs- och skrivprojektet inte någonting med kyrkans övriga missionerande att göra. Angående det kritiska i Smålandsposten och hur de väljer att lyfta fram någonting bra och göra det till ett problem, är troligtvis för de flesta av oss märkligt i alla fall om vi väljer att tänka efter en gång till. Evangeliska frikyrkan har som alla kristna samfund i alla tider ett uppdrag att sprida Guds ord, om man väljer att se det ur kristna ögon. Nu är det ju ändå så att de har kritiska ögon på sig, men de har sannolikt också inkomster ifrån fler håll än SIDA.