EU:s webbportal

lördag 18 september 2010

Är det här den framtid vi vill att våra nära och kära ska uppleva?

Det är val till Sveriges Riksdag på söndag den 19 september. Om ett dygn kommer väldigt många människor sitta framför tv-apparaterna och med spänning följa valvakan, den klassiska kvällen var fjärde år då siffrorna ifrån de olika partidistrikten samlas in och resultaten publiceras i nedre delen av skärmen. Ett fantastiskt ögonblick för många, inte minst för valarbetarna som debatterat i dagar och lagt ner mycket av sin fritid på någonting som ska bära Sverige under kommande 4 år. Imorgon är det annorlunda, imorgon handlar valet om så mycket mer än bara ett i raden Riksdagsval och om vilka partier som ska få möjlighet att bilda regering, för imorgon väntar sig många med mig en förklaring, en ursäkt från Fredrik Reinfeldt och jag menar så klart en ursäkt till författarinnan Emelie som skrev "Sveket" på sin blogg, Klamydiabrevet!

Hur kan Alliansens företrädare sova på nätterna, hur kan alliansens företrädare stå upp i direktsänd tv under valspurten och skylla på försäkringskassans handläggare som den ansvarige när det handlar om att tolka direktiv från regeringsbeslut. Det kan naturligtvis finnas anledningar till att folk ser olika på hur politik ska fördelas och när det handlar om ekonomi som i de allra flesta fall gör när gäller politik så finns det även där en avgörande skillnad mellan blocken. Denna skillnad hade jag aldrig velat kalla humanism, men faktum är att när det blåser som det gör över moderaterna och inte minst över Fredrik Reinfeldt så måste man också stå upp för sina åsikter. Det alliansen gör är istället att skylla ifrån sig, men den här gången måste alliansen kliva fram och ta konsekvenserna av sitt agerande för det är precis det här som är resultatet av den socialpolitik som de har genomfört. Att kalla det för en jobblinje går jättebra så länge man har jobb och inte är till besvär för vara sig försäkringskassan eller någon annan myndighet. Politiken går bra om det handlar om att lyfta Sverige genom en marknadskapitalism, dvs att bedriva en politik där pengarnas värde öker genom omsättning. Att alla människor i arbetsför ålder ska tjäna sitt land genom att jobba är självklart ett sätt att bygga landet på, men det som har hänt är inte detta för nu har man gått över gränsen! En person som är sjuk måste kunna få vara sjuk, en person som har en sådan sjukdom som Emelies mamma ska inte dessutom behöva oroa sig över om hon har mat för dagen, eller ens om hon har tak över huvudet.
Om alliansen vinner valet om några timmar hoppas jag att Fredrik Reinfeldt tar opponionen på allvar och gör någonting vettigt av sin jobblinje! Det vi ser på Emelies blogg är inte ett Sverige som jag vill att någon vare sig partitillhörighet ska behöva uppleva någonsin...
Ni som inte har röstat ännu ta ert ansvar, ta er till vallokalerna och rösta för Sverige behöver en humanistisk socialpolitik!

1 kommentar: